Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Ciastko na Święta!

10-12-2020 21:18

Ciastko na Święta

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Czym byłyby święta bez wypieków i wspaniałych zapachów? Wspólne pieczenie i ozdabianie świątecznych ciasteczek     z dziećmi to doskonały sposób na spędzenie razem czasu, rozwijanie kreatywności i samodzielności. Dzieci  mogą pomóc już podczas odważania, mieszania składników oraz wyrabiania ciasta. W ten sposób pozwalamy naszym pociechom nauczyć się prostych czynności w kuchni oraz organizacji i planowania kulinarnych etapów. Nie zapominajmy, że w trakcie przygotowań doskonalone są także zdolności manualne. Największa radość towarzyszy dzieciom  podczas  wycinania wzorów ze sporządzonego ciasta oraz ich dekorowanie. Są to niezapomniane i wyjątkowe chwile.

Drodzy rodzice, według wybranego przepisu lub własnej kreatywności upieczcie wspólnie z dzieckiem  ciasteczka. Wykonajcie zdjęcie w trakcie przygotowywania ciastek lub podczas degustacji. Na zdjęciu nie może zabraknąć dzieci. Reportaż ze świątecznych wypieków zamieszczony będzie na stronie internetowej przedszkola,  a dzieci otrzymają dyplom oraz mały upominek.

 Przepisy:

SERDUSZKA

Składniki:

25 dag płatków  owsianych  (uprażone na suchej patelni i zmielone)15 dag masła 12 dag cukru pudru 1 żółtko, 1 jajko, 3 dag kakao

 Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować,   wycinać foremką serduszka i  upiec. Z  wafla wyciąć serduszka .Po wystudzeniu  połączyć 2 serduszka  masą czekoladową( np. nutellą).   

 

MUFFINKI  MARCHEWKOWE Z BAKALIAMI

Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przypraw do piernika, 2 jajka

, 1/3 szklanka oleju, 1 szklanka posiekanych orzechów 20 dag posiekanych, odsączonych

ananasów z puszki, 1 szklanka startej marchewki

Połączyć  suche składniki , dokładnie wymieszać. Zrobić zagłębienie i wlać mokre składniki .Wszystko razem dokładnie połączyć. Masę wlać do   foremek .   Piec w temperaturze   180 st. przez 25 min. Można ozdobić  kremem i perełkami .

 

RAFAELLO

Składniki:

1/3 szklanka wody, 20 dag cukru

Zagotować, dodać 10 dag kokosu i przestudzić.

 Do chłodnego dodać 1 kostkę masła, 20 dag mleka w proszku, pozostawić na 2 godziny  w lodówce. Formować kuleczki, obtaczać w kokosie.

 

 ŚWIĄTECZNE PIERNIKI

Składniki:

50 dag mąki pszennej tortowej, 15 dag cukru pudru, 3 łyżki miodu, 2 płaskie łyżeczki sody

4 łyżeczki przyprawy do piernika, 10 dag masła, 1 żółtko, 6 łyżek śmietany

1 łyżeczka kakao

Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść. Wałkować na grubość 3 mm i wykrawać foremkami. Piec 8 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki są miękkie i zaraz po upieczeniu gotowe do zjedzenia. Nie twardnieją.

 

 ROGALIKI  WANILIOWE

Składniki:

28 dag mąki krupczatki, 20 dag masła/palmy, 10 dag zmielonych orzechów, 5 dag cukru

2x cukier waniliowy

 Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Formować wałeczki, a z nich rogaliki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 min. Posypać cukrem pudrem.