Ciastko na Święta!
Ciastko na Święta
Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Czym byłyby święta bez wypieków i wspaniałych zapachów? Wspólne pieczenie i ozdabianie świątecznych ciasteczek z dziećmi to doskonały sposób na spędzenie razem czasu, rozwijanie kreatywności i samodzielności. Dzieci mogą pomóc już podczas odważania, mieszania składników oraz wyrabiania ciasta. W ten sposób pozwalamy naszym pociechom nauczyć się prostych czynności w kuchni oraz organizacji i planowania kulinarnych etapów. Nie zapominajmy, że w trakcie przygotowań doskonalone są także zdolności manualne. Największa radość towarzyszy dzieciom podczas wycinania wzorów ze sporządzonego ciasta oraz ich dekorowanie. Są to niezapomniane i wyjątkowe chwile.
Drodzy rodzice, według wybranego przepisu lub własnej kreatywności upieczcie wspólnie z dzieckiem ciasteczka. Wykonajcie zdjęcie w trakcie przygotowywania ciastek lub podczas degustacji. Na zdjęciu nie może zabraknąć dzieci. Reportaż ze świątecznych wypieków zamieszczony będzie na stronie internetowej przedszkola, a dzieci otrzymają dyplom oraz mały upominek.
Przepisy:
SERDUSZKA
Składniki:
25 dag płatków owsianych (uprażone na suchej patelni i zmielone)15 dag masła 12 dag cukru pudru 1 żółtko, 1 jajko, 3 dag kakao
Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować, wycinać foremką serduszka i upiec. Z wafla wyciąć serduszka .Po wystudzeniu połączyć 2 serduszka masą czekoladową( np. nutellą).
MUFFINKI MARCHEWKOWE Z BAKALIAMI
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przypraw do piernika, 2 jajka
, 1/3 szklanka oleju, 1 szklanka posiekanych orzechów 20 dag posiekanych, odsączonych
ananasów z puszki, 1 szklanka startej marchewki
Połączyć suche składniki , dokładnie wymieszać. Zrobić zagłębienie i wlać mokre składniki .Wszystko razem dokładnie połączyć. Masę wlać do foremek . Piec w temperaturze 180 st. przez 25 min. Można ozdobić kremem i perełkami .
RAFAELLO
Składniki:
1/3 szklanka wody, 20 dag cukru
Zagotować, dodać 10 dag kokosu i przestudzić.
Do chłodnego dodać 1 kostkę masła, 20 dag mleka w proszku, pozostawić na 2 godziny w lodówce. Formować kuleczki, obtaczać w kokosie.
ŚWIĄTECZNE PIERNIKI
Składniki:
50 dag mąki pszennej tortowej, 15 dag cukru pudru, 3 łyżki miodu, 2 płaskie łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika, 10 dag masła, 1 żółtko, 6 łyżek śmietany
1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść. Wałkować na grubość 3 mm i wykrawać foremkami. Piec 8 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki są miękkie i zaraz po upieczeniu gotowe do zjedzenia. Nie twardnieją.
ROGALIKI WANILIOWE
Składniki:
28 dag mąki krupczatki, 20 dag masła/palmy, 10 dag zmielonych orzechów, 5 dag cukru
2x cukier waniliowy
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Formować wałeczki, a z nich rogaliki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 min. Posypać cukrem pudrem.